Hyppää sisältöön

Nuorten vapaaehtoistoiminnan ABC

Nämä asiat olet todennäköisesti kuullut jo aiemmin, mutta pidämme niitä niin tärkeinä, että halusimme vielä koota muistia virkistävän listan nuorten vapaaehtoisten kanssa huomioitavista asioista.

 1. Anna nuorelle mahdollisuus tutustua tehtäviin rauhassa ja hyvässä perehdytyksessä. Osa nuorista tarvitsee enemmän tukea, rohkaisua ja ohjausta – varaa tähän riittävästi aikaa.

 2. Ensimmäinen kohtaaminen on todella tärkeä. Ota nuori hyvin vastaan ja tee hänen olonsa tervetulleeksi.

 3. Kaikki nuoret ovat erilaisia, aivan kuten aikuisetkin. Joukkoon mahtuu introvertteja ja ekstroverttejä, nopeita innostujia ja sinnikkäitä puurtajia. Tutustu siis rauhassa nuoreen, hänen persoonaansa, mielenkiinnonkohteisiinsa ja vahvuuksiinsa.

 4. Kokeilut kuuluvat nuoruuteen ja joskus nuoret ovat yhteydessä moneen eri paikkaan etsiessään vapaaehtoistyötä. Joku saattaa sopia vapaaehtoiskeikan, mutta muuttaakin mieltään. Älä siis lannistu, vaikka kaikki yhteyttä ottaneet eivät päätyisikään teille vapaaehtoisiksi!

 5. Nuorten mielenkiinnonkohteet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Osa on kiinnostunut selkeistä rajatuista tehtävistä, osa taas haluaa päästä itse vaikuttamaan vapaaehtoistoiminnan sisältöön. Ole avoin nuorten ehdotuksille!

 6. Nuoret ovat lapsuuden ja aikuisuuden rajalla. Nuoruus on oma kehitysvaihe, johon kuuluvat kokeilut, rajojen hakeminen ja oman identiteetin etsiminen.

 7. Nuorilla on monenlaisia hienoja taitoja. Auta nuorta kertomaan omista vahvuuksistaan ja mielenkiinnon kohteistaan. Nuorille heidän omat taitonsa voivat olla itsestäänselvyyksiä, mutta järjestölle kullanarvoista uutta osaamista. Voit hyödyntää osaamisen tunnistamisessa esimerkiksi Jeesaan-hankkeessa kehitettyjä vahvuuskortteja.

 8. Ole läsnä vapaaehtoistyön aikana. Huomioi nuorta, kehu ja kannusta. Muista aina myös kiittää nuorta vapaaehtoistyön päätteeksi.

 9. Omiin aikatauluihin ei aina pysty vaikuttamaan. Varaudu siihen, että nuorelle voi tulla yllättäviä menoja. Kerro selkeästi kenelle nuori voi ilmoittaa, jos hän ei pääsekään sovitulle vapaaehtoiskeikalle. Älä hermostu, jos nuori peruu tulemisensa vaan kysy, haluaako hän tulla joskus toiste.

 10. Reagoi nuoren yhteydenottoon nopeasti, jottei innostus lopahda. Olisiko teillä esimerkiksi jotain pop up -tehtävää, jota nuori voisi tulla kokeilemaan jo pian?

 11. Vapaaehtoistoiminnan pitää olla mukavaa, muuten innostus loppuu nopeasti.

 12. Vapaaehtoistyön aloittaminen voi tuntua nuoresta jännittävältä. Jo yhteyden ottaminen voi olla uusi kokemus, jota hieman arastellaan. Ole ystävällinen ja kannusta nuorta tulemaan mukaan.

Teksti: Aino Kostiainen, 2019

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan